Vliegveld van Geneve

Het vliegveld van Geneve is voor Zwitserland erg belangrijk. Voornamelijk zakenreizigers maken gebruik van het vliegveld dat op de grens van Zwitserland en Frankrijk ligt (deel binnen en deels buiten het Schengengebied). Er zijn conferentiecentra aanwezig op de luchthaven van Genève waardoor het een populaire plek is voor internationale bestuurders en zakenlui om te vergaderen en bijeen te komen. Genève Aéroport ligt slecht 5 kilometer van het centrum van Genève vandaan. Het vliegveld van Geneve is een hub voor Swiss International Air Lines en easyJet Switzerland. Een vliegticket van Schiphol naar Genève boek je al vanaf €44 per enkele reis met Easyjet.

Over het vliegveld van Geneve

In 1919 werden er plannen gemaakt om een vliegveld bij Genève aan te leggen. Het vliegveld zou 4 kilometer ten noorden van de stad in de wijk Cointrin komen. In september 1920 werd het vliegveld van Genève in gebruik genomen. De eerste vlucht werd uitgevoerd door Swissair en was van Genève via Lyon naar Parijs. Iets later werden er ook vluchten uitgevoerd naar steden als Berlijn, Frankfurt, München, Barcelona en in 1947 ook New York.

Pas in 1937 werd de landingsbaan geasfalteerd. Vandaag de dag heeft het vliegveld nog altijd maar één landingsbaan. In 1960 werd de landingsbaan voor de laatste keer verlengd. De landingsbaan is momenteel 3900 meter lang en is daarmee de langste landingsbaan van Zwitserland en één van de langste van Europa. Op de baan kunnen dan ook vliegtuig van elke grootte landen inclusief de Airbus A380. Naast de grote landingsbaan ligt nog een kleine landingsbaan voor kleine type (zakelijke) vliegtuigen.

In 2017 verwerkte Geneve Airport zo’n 15 miljoen passagiers. Dat komt neer op gemiddeld één vlucht per 90 seconden tussen 05:00 uur en 00:00 uur.

Terminals

Er zijn twee terminals aanwezig op het vliegveld van Geneve. Terminal 1 (T1) is de grootste en nieuwste terminal van Geneve Airport. Veruit de meeste vluchten worden hier afgehandeld. De terminal bestaat uit 5 delen: A, B, C, D en F. De eerste voor delen worden gebruikt voor de afhandeling van passagiers die naar Zwitserland reizen of vanuit Zwitserland reizen dus buiten het Schengengebied. Deel F wordt gebruik door passagiers die binnen het Schengengebied reizen. Bijvoorbeeld van Amsterdam (Schiphol) naar Frankrijk. Reizigers blijven zo binnen het Schengengebied waardoor de afhandeling sneller gaat.

Vervoer van het vliegveld van Geneve naar de stad

Het vliegveld van Genève is goed te bereiken vanuit het centrum van Genève. In 1987 werd bij het vliegveld een treinstation van de SBB (Zwitserse spoorwegen) aangelegd. Het vliegveld werd zodoende eenvoudig en snel bereikbaar vanuit Genève. Zo kan je vanuit het centrum van Genève binnen tien minuten met de trein naar het vliegveld van Genève reizen. Een kaartje kost een paar Zwitserse Franc (of Euro’s). Ook vanuit Bern, Lausanne, Montreux en Basel kan je per directe trein naar Genève Airport reizen.

Ook rijden er bussen van Geneve centrum naar Geneve Airport. De trein blijft echter de beste optie. Een taxi is uiteraard ook mogelijk. Bekijk hier prijzen voor een taxi naar Geneve Airport.