Vliegveld van Basel

Het vliegveld van Basel is het op één na grootste vliegveld van Zwitserland. Officieel ligt het vliegveld EuroAirport Bazel-Mulhouse-Freiburg op Frans grondgebied. Het vliegveld wordt dan ook door beide landen gedeeld. Vanaf Schiphol kan je al voor €44 rechtstreeks naar Basel vliegen. Voordelige vliegtickets van Schiphol naar Basel Airport boek je via Easyjet.

Over het vliegveld van Basel

Al in 1930 waren er plannen om een gezamenlijk vliegveld te bouwen. Pas in 1946, na de tweede wereldoorlog, werd het vliegveld daadwerkelijk gebouwd. Na diverse renovaties en uitbreidingen zijn er in totaal 2 landingsbanen gerealiseerd. Een korte oost-west baan en een lange noord-zuid baan waar grote vliegtuigen kunnen landen zoals de Airbus A380. Er is één terminal op het vliegveld aanwezig dat in een Y-vorm gebouwd is. Omdat Zwitserland geen Schengenland is heeft de luchthaven van Basel een luchthavengebouw dat gesplitst is in twee afzonderlijke helften. De ene helft staat in dienst van de Fransen en de andere helft van de Zwitsers. Ook is er een douane-punt in het midden van de terminal zodat mensen de grens over kunnen. De pieren die toegang bieden tot de vliegtuigen zijn in een gezamenlijke internationale zone.

Vervoer van het vliegveld van Basel naar de stad

De afstand tussen het vliegveld van Basel en het centrum van Basel is 3,5 kilometer. Er zijn niet heel veel manieren van vervoer van het vliegveld van Basel naar de stad/het centrum van Basel. Uiteraard kan je per taxi van het vliegveld naar het centrum van Basel komen. Binnen tien minuten ben je vaak al op je bestemming tenzij je in de spits belandt. Je kunt ter plekke een taxi regelen of vooraf je taxi online boeken zodat je taxichauffeur je op de luchthaven staat op te wachten. Bekijk prijzen en reistijden.

Een tweede een voordeligere optie is de bus. Als je de Zwitserse kant van het vliegveld hebt verlaten kan je met buslijn 50 van BVB (Basel openbaar vervoer) rechtstreeks naar het hoofdtreinstation van Basel (Basel SBB) reizen. De rit duurt ongeveer 20 minuten. Om de 7 a 10 minuten vertrekt er een bus voor de aankomsthal van vliegveld Basel. Met je hotelvoucher (hotel in Basel) mag je gratis vanaf het centraal station van Basel of de luchthaven van Basel naar je hotel reizen met het openbaar vervoer.