Vliegveld van Rotterdam

Het vliegveld van Rotterdam, Rotterdam The Hague Airport, is na het vliegveld van Eindhoven het grootste regionale vliegveld van Nederland. Ook is het vliegveld het op twee na grootste vliegveld van het land. Er worden vanaf het vliegveld voornamelijk vluchten naar belangrijke hoofdsteden en financiële hoofdsteden in West-Europa uitgevoerd door vliegtuigmaatschappijen als Transavia, BA CityFlyer en BMI Regional. Zo kan je bijvoorbeeld al vanaf €29 naar Wenen vliegen. Ook wordt het vliegveld gebruikt door het koninklijk huis, de regering en voor zakenvluchten.

Over Rotterdam The Hague Airport

Ruim na de tweede wereldoorlog (1956) werd er in Rotterdam een nieuwe vliegveld geopend dat het oude vliegveld (vliegveld Waalhaven) dat tijdens de oorlog door de Duitsers en geallieerden werd platgebombardeerd moet vervangen. De nieuwe luchthaven werd in de polder Zestienhoven ten noorden van Rotterdam en ten zuiden van Den Haag gebouwd en droeg ook de naam Zestienhoven. Sinds 2010 heet het vliegveld officieel Rotterdam The Hague Airport met als doel de metropoolregio Rotterdam Den Haag te dienen. Een groot deel van de reizigers bestaat dan ook uit zakenlui en politici.

Het vliegveld van Rotterdam is vrij klein. Er is één start/landingsbaan en er zijn geen aviobruggen zodat er gebruik moet worden gemaakt van vliegtuigtrappen. Passagiers lopen van de terminal naar het vliegtuig of worden per bus gebracht, afhankelijk van de afstand. De luchtvaartmaatschappijen Transavia, BA CityFlyer en BMI Regional zijn de grootste gebruikers van de luchthaven. Ook is Shell met vier eigen toestellen op de luchthaven aanwezig en gebruikt de Tyrol Air Ambulance met gips- en parasolvluchten het vliegveld voor repatriëring van zieke vakantiegangers.

Er gelden strenge restricties voor vluchten. Zo mag er ’s nachts niet gevlochten worden vanwege geluidsoverlast. In 2016 maakten ongeveer 1.6 miljoen reizigers gebruik van het vliegveld van Rotterdam.

Vervoer van het vliegveld van Rotterdam naar de stad

Alleen per bus of eigen vervoer is Rotterdam The Hague Airport te bereiken. Elke tien minuten (in het weekend elke 15min en in de avond elke 20min) rijdt er tussen het treinstation Rotterdam Centraal, het vliegveld en metrostation Meijersplein buslijn 33. Deze buslijn sluit aan op het station op metrolijn E. Zo is het vliegveld vanuit zowel Rotterdam als Den Haag eenvoudig te bereiken met het openbaar vervoer. In het weekeinde elke 15 minuten en ’s avonds elke 20 minuten.

Rotterdam Airport

7.6

Sihanoukville Airport

7.6/10