Vliegveld van Eindhoven

Na Schiphol is het vliegveld van Eindhoven het grootste en belangrijkste vliegveld van Nederland. Vanaf het vliegveld kan je met low-budget maatschappijen vaak voor weinig geld naar diverse populaire bestemmingen in Europa vliegen. Hierdoor maken jaarlijks vrij veel mensen gebruik van het vliegveld. Onder meer voeren de vliegtuigmaatschappijen Transavia, Ryanair en Wizz Air goedkope vluchten uit naar populaire bestemmingen in Europa. Zo vlieg je al vanaf €19,99 naar Dublin, vanaf €16,99 naar Barcelona en vanaf €14,70 naar Venetië.

Over het vliegveld van Eindhoven

Al in 1932 werd het vliegveld van Eindhoven onder de naam Welschap opgericht in de plaats Zeelst aan de rand van Veldhoven/Eindhoven. Aanvankelijk werd het vliegveld dat ook wel Eindhoven Airport genoemd wordt gebruikt voor sportvliegen door de “Noord-Brabantsche Aero Club” waar ook Frits Philips lid van was. Redelijk snel daarna in 1934 werden de eerste twee lijndiensten opgericht: Eindhoven-Rotterdam-Amsterdam en iets later de lijn Eindhoven-Twente-Groningen. Tijdens de tweede wereldoorlog werd het vliegveld door de Duitsers in bezit genomen. Ze ontwikkelden het vliegveld enorm. Zo werden er in totaal 3 geplaveide landingsbanen aangelegd, diverse hangars gebouwd en vele opstelplaatsen aangelegd. Op 18 september 1944 werd het vliegveld van Eindhoven tijdens operatie Market Garden bevrijd door de Amerikanen. Gelijk na de oorlog gebruikten de Britten het vliegveld tijdelijk om het land op te bouwen. Weer in 1952 werd het overgedragen aan de Nederlanders.

Toen de oorlog voorbij was werd het vliegveld gebruikt voor zowel militaire als burgerluchtvaart. De verkeersleiding werd uitgevoerd door het leger. Nadat in 2002 Ryanair zich op het vliegveld vestigde en vluchten naar Londen Stansted uit begon te voeren raakte de ontwikkeling van Eindhoven Airport in een stroomversnelling. De Schipholgroup heeft met 51% een groot belang in het vliegveld. Het vliegveld van Eindhoven is de grootste regionale luchthaven van Nederland en vervoerde in 2016 bijna 5 miljoen passagiers.

Vervoer naar het vliegveld van Eindhoven

Op vrij eenvoudige wijze en op verschillende manieren is het vliegveld van Eindhoven te bereiken. Zo is het openbaar vervoer naar het vliegveld goed geregeld. Er is geen treinstation op Eindhoven Airport aanwezig. Reis je met het openbaar vervoer, dan kan je het vliegveld van Eindhoven alleen per bus bereiken. Vanaf Eindhoven centraal station kan je per directe lijnbus naar het vliegveld van Eindhoven reizen via de HOV1 Eindhoven lijn 401. Ook kan je met AirportShuttle lijn 400 en lijn 10 van Hermes naar de luchthaven reizen. Tevens is het vanaf Best en Veldhoven mogelijk om rechtstreeks naar het vliegveld van Eindhoven te reizen met de lijndienst van HOV1.

Vanuit Utrecht en Amsterdam rijden er dagelijks meerdere rechtstreekse AirExpressBus bussen naar het vliegveld.

Kom je met de auto, Eindhoven Airport ligt vlakbij afrit 29 (Eindhoven Airport) van de N2 (Randweg Eindhoven).