Vliegveld van Ho Chi Minh stad

Veruit het grootste vliegveld van Vietnam is het vliegveld van Ho Chi Minh stad, Tân Sơn Nhất International Airport. Het vliegveld van Saigon, zoals het voorheen heette, was ten tijde van de Vietnamoorlog het drukste vliegveld ter wereld met de meeste vliegbewegingen. Vanuit Nederland kan je met één overstap naar Ho Chi Minh stad vliegen. Een vliegticket van Nederland naar Ho Chi Minh stad boek je vanaf €476 retour. De goedkoopste vliegtickets naar Ho Chi Minh stad vind je via Skyscanner.nl

Over het vliegveld van Ho Chi minh stad

Rond 1930 werd het vliegveld van Ho Chi Minh stad aangelegd door de Franse kolonisten. Het werd gebouwd bij de plaats Tan Son Nhat waar de naam van het vliegveld dan ook van werd afgeleid. Siagon Airport was klein en had geen landingsbanen van asfalt maar van zand. Pas ten tijde van de Vietnamoorlog in 1956 kreeg het vliegveld een serieuzere status. De landingsbaan werd door de Amerikanen flink verlengd en geasfalteerd. Tijdens de Vietnamoorlog stegen er duizenden vliegtuigen van de Amerikanen en het Zuid-Vietnamese leger op om bombardementen uit te voeren of om napalm (agent orange) vluchten uit te voeren. Het was dan ook het drukste vliegveld ter wereld qua vliegbewegingen in die tijd. Op het vliegveld zijn nog tal van gebouwen te vinden die je herinneren aan de Vietnamoorlog. Zo vind je er bunkers en verdedigingsbouwwerken en grote betonnen hangars.

Nadat in 2007 een nieuwe terminal gebouwd is die de internationale vluchten afhandelt zal de oude terminal worden gebruikt voor voor binnenlandse vluchten. De oude en nieuwe terminals 200 meter uit elkaar.

Vandaag de dag speelt het vliegveld nog altijd een grote rol met ruim 32.000.000 vervoerde passagiers in 2016. Zo dient vliegveld van Ho Chi Minh stad als hub in de regio Zuidoost Azië, Vietnam en de Mekong Delta (Zuidelijk Vietnam).

Nieuw vliegveld

Eerder dan gepland zal in 2019 de bouw van een nieuw vliegveld voor Ho Chi Minh stad beginnen. Long Thanh International Airport zou een capaciteit van 100 miljoen passagiers moeten hebben en in 2025 klaar zijn. Het oude vliegveld van Ho Chi Minh stad zal dan alleen nog voor binnenlandse vluchten gebruikt worden.

Vervoer van het vliegveld van Ho Chi Minh stad naar de stad

Op 8 kilometer van het vliegveld ligt het centrum van Ho Chi Minh stad. Vervoer van het vliegveld van Ho Chi Minh stad naar de stad is op verschillende manieren mogelijk. Bij de aankomsthal (arrival hall) vertrekken taxi’s en mini-vans naar het centrum van de stad. De taxi’s hebben vaste tarieven (fixed prices). Voor de rit van het vliegveld naar het centrum betaal je normaal gesproken 140.000 Dong (+/- €5) en 10.000 Dong voor tol. Je kunt een ticket voor een taxi kopen bij de ticketbalie in zowel de internationalee als nationale terminal. Mai Linh en Vinasun zijn de meest betrouwbare taxi’s bij de internationale terminal. Sasco is het meest betrouwbaar bij de nationale terminal (domestic terminal).

Reis je per mini-van, dan deel je die met andere reizigers, kost je iets minder maar vaak wordt je niet op de plek afgezet waar je moet zijn. Ook kan je een motorbike nemen voor 50.000 Dong.

Ook is het mogelijk om per bus van het Vliegveld van Ho Chi Ming stad naar het centrum te reizen. Buslijnen 152 en 109 rijden elke 20 minuten en brengen je zonder overtap naar het centrum (Pham Ngu Lao St nabij Ben Thanh Markt).

Buslijn 109 rijdt tussen half zes ’s ochtends en half twee ’s nachts. Voor 20.000 Dong kan je een kaartje kopen (12.000 Dong als de afstand minder dan 5 km is). De opvallende gele bus vertrekt vanaf de aankomsthal. De rit duurt ongeveer 45 minuten.

Buslijn 152 (groene bussen) zijn een voordeligere optie. Voor 6.000 Dong kan je een kaartje kopen. Je betaalt los voor je bagage (4.000 Dong). Lijn 152 rijdt tot 6 uur in de avond.

Let erop dat er geen bushaltes zijn voor lijn 152. De bussen stoppen voor de aankomsthal. Taxichauffeurs proberen je soms wijs te maken dat er geen bussen tijden zodat ze zelf wat kunnen verdienen.

Voorzieningen op het vliegveld van Ho Chi Minh stad

Uiteraard zijn er verschillende voorzieningen op het vliegveld van Ho Chi Minh stad te vinden. Zo vind je er meerdere ATM’s en geldwisselkantoren. Voor het pinnen wordt 20.000 Dong in rekening gebracht buiten de kosten die je bank rekent. Je kunt maximaal 6.000.000 Dong per keer pinnen(+/- €220). Het wisselen van geld is op de luchthaven van Ho Chi Minh stad voordeliger dan in de stad vanwege de grote concurrentie.

Ook zijn er enkele restaurants en winkeltjes op het vliegveld te vinden. De prijzen liggen erg hoog. Het is beter om even wachten tot je in de stad bent.

Ho Chi Minh stad Airport

6.8

Ho Chi Minh stad Airport

6.8/10