Vliegveld van Kathmandu

Het enige internationale vliegveld in Nepal is het vliegveld van Kathmandu, Tribhuvan International Airport. Vanaf diverse grotere steden in de omringende landen en diverse landen in Europa kan je rechtstreeks naar Kathmandu airport vliegen. Je kan met minimaal één overstap vanuit Nederland naar Kathmandu vliegen. Een vliegticket naar Kathmandu boek je vanaf €559 (retour).

Over het vliegveld van Kathmandu

Al in 1949 werd het vliegveld van Kathmandu voor het eerst gebruikt onder de naam Gauchaur Airport die verwees naar het gebied waarin het vliegveld lag. Het vliegveld was toen niet meer dan een landingsbaan van gras. De eerste charter vlucht was tussen Gauchaur en Calcutta in India. In 1955 werd het de luchthaven officieel geopend en kreeg de naam Tribhuvan Airport, genoemd naar de vader van de Nepalese koning Mahendra. In 1964 werd de naam van het vliegveld aangepast naar de huidige naam: Tribhuvan International Airport. Momenteel is vliegveld daarmee het enige internationale vliegveld van Nepal. Wel zijn er plannen om van het vliegveld van Nijgadh ook een internationaal vliegveld te maken zodat de grote druk van Kathmandu Airport afneemt.

In 1957 werd de landingsbaan verhard en verlengd. In 1975 werd de baan weer verlengd tot z’n huidige lengte van 3050 meter. Middelgrote vliegtuigen kunnen zodoende landen en opstijgen. Verder zijn er twee publieke terminals op het vliegveld van Kathmandu aanwezig. Één voor internationale vluchten en één voor binnenlandse vluchten. Ook is er een VIP terminal.

In 2017 verwerkte het vliegveld ongeveer 3,5 miljoen passagiers.

Voorzieningen

Hoewel het vliegveld van bescheiden afmeting is, zijn er toch aardig wat voorzieningen op het vliegveld van Kathmandu aanwezig. Er zijn diverse winkeltjes, wat restaurants en thee shops te vinden. Ook zijn er pinautomaten (ATM’s) en een aantal lounges voor zakelijke reizigers van een aantal vliegmaatschappijen. In de aankomst en vertrekhal vind je ook een aantal geldwisselkantoren. Ook kan je in de aankomsthal je taxi regelen maar dat is ook vooraf mogelijk.

Vervoer van het vliegveld naar het centrum van Kathmandu

Kathmandu Airport ligt in een vallei 6 kilometer ten oosten van het centrum van Kathmandu. Er zijn twee manieren om van het vliegveld naar de stad te komen. Je kunt per bus van het vliegveld van Kathmandu naar het centrum reizen of per taxi. Er rijden regelmatig stadsbussen van busmaatschappij Sajha Yatayat. Een busrit naar het centrum van Kathmandu duurt ongeveer een half uur en kost je ongeveer een Euro.

Voor het vliegveld staan er tal van taxi’s klaar om je naar de stad te brengen. Prijzen zijn vrij schappelijk. Ook is het mogelijk om vooraf online je taxi naar de stad te regelen.

Vlakbij het vliegveld vind je ook een hotel. Komt je vlucht laat aan of moet je vroeg vertrekken, dan kan je een nacht boeken in het op 200 meter afstand gelegen Hotel Golden eye. Vanaf $18 kan je hier al een tweepersoonskamer boeken.

Vliegtuigmaatschappijen die vliegen op Kathmandu Airport

Vanuit Europa kan je alleen rechtstreeks vanaf Istanbul naar Kathmandu vliegen (Turkish Airlines). Vanuit Nederland kan je met één overstap naar de hoofdstad van Nepal vliegen met onder andere China Southern Airlines (Guangzhou), Etihad Airways (Abu Dhabi), Malaysia Airlines (Kuala Lumpur), Qatar Airways (Doha) en Thai Airways (Bangkok).

Ook vanuit diverse omringende landen kan je direct naar Kathmandu vliegen. Zo vliegt Air China vanuit Lhasa, AirAsia vanaf Kuala Lumpur, Biman Bangladesh Airlines vanuit Dhaka, IndiGo vanuit Delhi, Jet Airways vanuit Mumbai, Thai Lion Air en Thai Airways en vanuit Bangkok.

Nepal Airlines, de nationale vliegmaatschappij, vliegt ook op een graat aantal internationale bestemmingen als Bangkok–Suvarnabhumi, Bengaluru, Delhi, Dhangadhi, Doha, Dubai, Hong Kong en Kuala Lumpur.

Voor binnenlandse vluchten kan je naast Nepal Airlines ook Saurya Airlines, Tara Air, Yeti Airlines, Himalaya Airlines en Buddha Air gebruiken. Ze vliegen op bestemmingen als Bhadrapur, Bhairahawa, Bharatpur, Biratnagar, Dhangadhi, Janakpur, Nepalgunj, Pokhara, Simara, Surkhet, Bhojpur, Khanidanda, Lamidanda, Lukla, Nepalgunj en Phaplu.